70 éve lezárt szobát találtak

Valahogy így keletkeznek a véletlenül létrejövő időkapszulák…
Hetven éven át maradt lakatlanul egy párizsi otthon… gondosan bezárva, a számlák kifizetve, így igazán senkinek sem tűnt fel a rejtélyes lakás – áll a Telegraph cikkében.

timecapsuleapt2.jpg

Az ajtó mögött igazi századfordulós kincsek lapultak, többek között a 19. századi olasz festő, Giovanni Boldini alkotása. A lakás tulajdonosa, egy nő, még a második világháború előtt Franciaország déli részére utazott, és onnan soha többé nem tért vissza.

timecapsuleapt6.jpg

timecapsuleapt5.jpg

timecapsuleapt4.jpg

timecapsuleapt3.jpg

2010-ben, 91 éves korában elhunyt, így az örökösök beléptek az évtizedek óta érintetlen, pókhálóval borított lakásba. És hogy mit találtak az orrfacsaró öreg porszagon kívül? Például a konyhában egy régi kandallót és egy kőből készült mosogatót, a szobában pedig egy kitömött struccot, egy világháború előtti Miki egér figurát és egy csodás fésülködő asztalkát. Azonban a szemtanúk a leglenyűgözőbbnek a rózsaszín ruhás nő festményét mondják. Nem csoda, hiszen ez egy Boldini mű, amiről később kiderült, hogy a lakás tulajdonosának nagyanyját ábrázolja.

timecapsuleapt7.jpg

A múzsát egyébként Marthe de Floriannak hívták és egy igencsak körberajongott színésznő volt. Rengeteg levelet kapott -többnyire férfi – csodálóitól, akiknek az üzeneteit gondosan megőrizte. Ezek is a lakásban porosodtak. Rajongói közt volt a 72. francia miniszterelnök, George Clemenceau, és természetesen maga Boldini is. A festményt végül 2.1 millió euróért adták el egy árverésen.

fotók: GETTY

Segíts egy megosztással, hogy mások is ránk találjanak!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.