Földrengés a borvidéken

A Napa Völgyi földrengés egy időkapszulát hozott a felszínre

A Napa (USA, Kalifornia) Megyei Bíróság épületében mutatták be annak az időkapszulának a tartalmát, amit a 2014. augusztusi földrengés hozott a felszínre, és aminek a létezéséről addig senki sem tudott.
A kapszulát valószínűleg lelkes helyiek, teljes titokban helyezték el még 1978-ban, nagyjából abban az időben, amikor az USÁ-ban törvénybe iktatták, hogy a Napa Völgy az ország kiemelt borászati központjává válik.
Természetesen – ha már borvidékről van szó – egy üveg bort is elhelyeztek. Fájdalom, a palack rozé az azóta eltelt idő alatt ecetté változott. Valószínűleg. Megbontani nem fogja senki…

Maga a kapszula akár évszázadokig is rejtve maradhatott volna, ha nem következik be az a 6.0 erősségű földrengés, ami egyébként katasztrofális méretű károkat okozott a Napa Völgy borászatainak elpusztítva több tízezer palack bort, összedöntve rengeteg pincészetet és borászatot.
A kapszulát rejtő üreg, a helyi bíróságon is napvilágra került egy repedés következtében, így a helyiek kinyitották.
Névjegykártyák, gyufásdoboz, újságkivágások, illetve két darab éleslőszer volt benne a már említett üveg rozé mellett.

Azt a kinyitók közül senki sem érti pontosan, hogy a két éleslőszer mi célból került bele.

A Napa Völgyi borkészítés abban az időben még csak a szárnybontogatás időszakát élte, így érthető, hogy egy rozét küldtek nekünk 1979-ből, azonban az eltelt idő a világ élvonalába emelte a Napa Völgy borászatait. Valószínűleg ma már egy csúcsbor kerülne a kapszulába.

A Sárvár50 Időkapszula is keresi azt a bort, ami a közönségnek a legjobban ízlik, a Nádasdy Borverseny legjobb 30+ tétele közül. A közönségdíjat kapott bort – terveink szerint – mi is elküldjük 2068-ba!
A közönségdíjas bor kiválasztása a Múzeumi Borünnep keretében történik 2018. június 22-én, 19:00-órától a Nádasdy Ferenc Múzeumban. A Borünnepre korlátozott számban itt lehet jegyet vásárolni.

Cikkünk elkészültét a Borista Kóstolóműhely és Delikát segítette, ahol kiváló borokból válogathattok, akár a Napa Völgyből is.

 

Photo and scans provided courtesy of John Thill

Segíts egy megosztással, hogy mások is ránk találjanak!Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.