Sága, a szárnyas minőség

Száz évre vezethető vissza Sárváron a Sága Foods Zrt. tevékenysége. Az itt gyártott szárnyashús-készítmények a város legnépszerűbb termékeivé váltak Magyarországon. A Sága és a Füstli pedig ott van a legismertebb hazai húsmárkák között.

1917-ben egy magyar vállalkozó tojáskereskedelemmel foglalkozó céget alapított Sárváron. Talán ő sem gondolta volna, hogy ebből olyan baromfiipari társaság növi ki magát, amely száz év múlva az ország legnépszerűbb szárnyas márkáit gyártja majd Sárváron.

A Sága ma a magyar húskészítménypiac egyik meghatározó szereplője, a Sága, Füstli, Füstlizer, Selyemsonka, Fini Mini és Falni Jó! márkái kimagaslóan ismertek és kedveltek fogyasztók körében. A korszerű táplálkozási és technológiai elveknek megfelelő kínálatában megtalálhatók a virsli, sonka, párizsi, felvágott, aszpikos és mélyhűtött panírozott termékek, amelyeket a hazai és export piacokon egyaránt értékesít.

Megalakulása óta sok minden történt a Sága Foods-szal, de a fő célkitűzése, stratégiája nem változott: a magyar húskészítménypiacon vezető szerepet akar betölteni, magas minőségű, innovatív termékekkel, márkaneve erősítésével, a fogyasztói igények széles körű kiszolgálásával. Mindig is arra törekedtek a Sága szakemberei, hogy olyan termékekkel jelenjenek meg a piacon, amelyek akár teljesen új igényt is teremtenek a vásárlók körében.

Ennek a munkának az eredménye volt a Füstli, ami mára szinte önálló, folyamatosan fejlődő és bővülő termékkategóriává vált a boltokban, a kifejezetten a gyerekek igényeire és szükségleteire kifejlesztett Fini Mini, vagy a mára jóformán köznevesült Selyemsonka.

A Sága innovációit nemcsak idehaza ismerték el számos díjjal, 2016-ban a világ legjobbjai közé választották. A legrangosabb nemzetközi élelmiszeripari termékverseny, a Word Tour by SIAL döntőjében Country Winner elismerést kapott a Snacki&Go!, amely így bemutatkozhatott Párizsban, a világ legnagyobb élelmiszeripari kiállításán is. A poharas kiszerelésű, bármikor és bárhol, akár hidegen is fogyasztható pulykavirslik lényegében megteremtették Magyarországon a hús snack kategóriáját. Ezt bővítette 2018-ban új Snacki&Go! húsgolyójával a Sága.

Ezen kívül is a változások, fejlesztések időszaka a Sága életében Sárvár újra várossá válásának 50. éve. A magyar piac elsőszámú szárnyas márkája valamennyi termékét átöltöztette, és megújította a logóját is. A letisztult és modern új dizájn tükrözi a sárvári cég innovativitását, és segíti a vásárlókat abban, hogy egy pillanat alatt kiválaszthassák a keresett Sága termékeiket. A logó- és csomagolásváltás a beteljesedése az elmúlt évek termék- és marketingfejlesztéseinek.

Az új csomagolásokon már ott van a Hazai Feldolgozású Termék védjegy is, hiszen a Sága több termékére megszerezte a hazai eredetettanúsító minősítést. Ezzel az eddigieknél is jobban akarja hangsúlyozni, hogy aki Ságát vesz, az Sárváron készülő, megbízható és minőségi szárnyasterméket tesz a kosarába.

A Sárvár újra várossá válásának 50. évfordulója alkalmából készült időkapszulába már a Sága Foods új logója került. A cég múltját, márkáinak népszerűségét, szakembereinek tudását és elkötelezettségét látva minden esély megvan arra, hogy amikor ötven év múlva az akkori sárváriak kinyitják majd ezt az időkapszulát, akkor ők is egy általuk is ismert, prosperáló sárvári cég emlékét tartsák majd a kezükben.

A tojástól a Füstliig

Az 1917-ben létrejött első sárvári baromfiipari vállalkozás kezdetben még csak tojáskereskedelemmel foglalkozott, de az üzlet gyorsan növekedett. 1925-ben a cég kiterjesztette tevékenységét szárnyas, illetve vad felvásárlására, feldolgozására és exportjára is, majd felépítette első hűtőházát. A háború utáni időszak Sárvári Baromfifeldolgozó Vállalatának működésére a ma élő városlakók is jól emlékezhetnek, hiszen a cég nemcsak az ágazatnak volt meghatározó szereplője, hanem Sárvár legnagyobb foglalkoztatójának is számított.

A magyarországi rendszerváltás kezdetekor, 1990-ben a Sárvári Baromfifeldolgozó Vállalat és az osztrák székhelyű Glatter GmbH létrehozta a SáGa Szárnyas Finomságok Kft. nevű vegyes vállalatot. 1992-ben a Sárvári Baromfifeldolgozó Vállalat részvénytársasággá alakult. 1996-ban a vegyes vállalat és a részvénytársaság SáGa Foods név alatt egyesült, majd 2003-ban a Sága 100 százalékban az angol Bernard Matthews-csoport tulajdonába került. A Sága olyan sikeres termékinnovációkat hajtott végre, mint például Selyemsonka vagy a Füstli. Utóbbi rekordgyorsasággal vált az egyik legnépszerűbb magyar húsmárkává és piacvezetővé a szárnyas virslik között.

 

A baromfiiparon átcsapó válságok a Ságát és a tulajdonosát sem kerülték el, de a sárvári cég az elkötelezett szakembergárdájának, kiváló minőségű és népszerű márkáinak köszönhetően sikeresen túltette magát a nehézségeken, és újra növekedési pályára állt. 2016-tól fejlesztéseiben, beruházásaiban már új tulajdonosa, a Boparan Holdings támogatását élvezi. Ezzel a Sága Foods Zrt. Nagy-Britannia legnagyobb csirkés cégét, a 2Sisters Foodot is birtokló csoport részévé vált.

Segíts egy megosztással, hogy mások is ránk találjanak!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.